Ο Δήμος Βαθέος Σάμου στην πορεία προς τον "ψηφιακό Δήμο"


Το μεγάλο ενδιαφέρον των δημοτών για την ανάπτυξη υποδομών ασύρματων δικτύων επισημαίνει ο Ανδρέας Σκάλκος ειδικός συνεργάτης σε θέματα νέων τεχνολογιών του Δήμου Βαθέος Σάμου. Σημειώνει ωστόσο ότι ο αποκλεισμός του Δήμου από τις προσκλήσεις της Ψηφιακής Σύγκλισης λόγω του πληθυσμιακού κριτηρίου, η ελλιπής εκπαίδευση των δημοτών σε θέματα ΤΠΕ καθώς και η έλλειψη προσωπικού για τη στελέχωση του Τμήματος Πληροφορικής του Δήμου, αποτελούν τα κυριότερα εμπόδια για την ανάπτυξη της ψηφιακής σύγκλισης .


Ποιες είναι οι κυριότερες ψηφιακές δράσεις που έγιναν στο Δήμο σας τα τελευταία χρόνια?

Οι κυριότερες ψηφιακές δράσεις που έγιναν στο Δήμο την τελευταία διετία είναι

1)Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών
2)Ανάπτυξη Δημοσίων Σημείων Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο ( Public Hotspots)
3)Δημιουργία αίθουσας ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο (Internet Café) στο χώρο του νέου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Βαθέος
4)Δημιουργία δίγλωσσου cd με τίτλο «Οδηγός Προώθησης Επενδύσεων» για την ενημέρωση επενδυτών στην περιοχή του Δήμου Βαθέος.
5)Δημιουργία τρίγλωσσου dvd με τίτλο «Οι τέχνες που χάνονται» μια εργασία καταγραφής των σημαντικότερων τεχνών στον Δήμο που χάνονται με την πάροδο του χρόνου.
6)Ανάπτυξη Δημοτικής Διαδικτυακής Πύλης.
7)Ανάπτυξη εφαρμογής παρακολούθησης της εξέλιξης των εκτελούμενων έργων.

Τι σχεδιάζετε για το επόμενο διάστημα στον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης?

Στην περίπτωση που θα μπορέσουμε να υπερπηδήσουμε το εμπόδιο του πληθυσμιακού κριτηρίου (>20.000 κατοίκους) σχεδιάζουμε:
1)Την ανάπτυξη περισσοτέρων σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο (hotspots) στην πόλη της Σάμου αλλά και στα Τ.Δ του Δήμου Βαθέος
2)Δημιουργία E Government Portal για την παροχή On line υπηρεσιών στο Δήμο Βαθέος
3)Διαδραστική έκθεση πολυμέσων, με στόχο την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Δήμου Βαθέος
4)Ολοκληρωμένη δράση ηλεκτρονικής συμμετοχής για το Δήμο Βαθέος

Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην παραγωγή και διάδοση ψηφιακών υπηρεσιών που έχετε συναντήσει μέχρι τώρα ?

Το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουμε ως Δήμος αυτή την στιγμή είναι ο αποκλεισμός μας από τις προσκλήσεις της Ψηφιακής Σύγκλισης λόγω του πληθυσμιακού κριτηρίου των 20.000 κατοίκων. Έχει υπάρξει εδώ και αρκετό καιρό έγγραφό μας προς την Ψηφιακή Σύγκλιση θέτοντας το θέμα και αναμένουμε με ενδιαφέρον την όποια θετική εξέλιξη.
Αρνητικό επίσης θεωρούμε το γεγονός της μη επαρκούς στελέχωσης του Αυτοτελούς Γραφείου Ανάπτυξης , Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό. Τέλος θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι πάντα υπάρχει πρόβλημα στην οργανωσιακή και την σημασιολογική διαλειτουργικότητα μεταξύ εφαρμογών διαφόρων φορέων και υπηρεσιών.

Είχαν επίδραση στη καθημερινή ζωή των δημοτών οι ψηφιακές παρεμβάσεις του Δήμου σας?

Χωρίς να έχει διενεργηθεί ασφαλής καταμέτρηση της επίδρασης, θεωρούμε ότι κάποιες παρεμβάσεις έχουν τύχει ιδιαίτερης αποδοχής, ενώ κάποιες άλλες όχι. Ως αίτια θεωρούμε την ελλιπή εκπαίδευση (δεξιότητες) μεγάλου μέρους των δημοτών σε εφαρμογές ΤΠΕ, και την δυσκολία διάδοσης των δράσεων μας στο σύνολο του πληθυσμού.
Υπήρξε πάντως έντονο ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάπτυξη σημείων ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο (hotspots) ενώ έχει καταγραφεί αξιοσημείωτη αύξηση επισκεψιμότητας στις ιστοσελίδες που έχουν αναπτυχθεί από τον Δήμο.

Σε τι τομείς θα επιθυμούσατε να πάρει πρωτοβουλίες το δίκτυο ΙΚΑΡΟΣ ?

1) Ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των μελών του Δικτύου.
2) Υποβολή κοινών προτάσεων στο Ε.Π «Ψηφιακή Σύγκληση» για έργα που ενδιαφέρουν το σύνολο των μελών.