Ηράκλειο : Το ασύρματο δίκτυο της πόλης

Το Ασύρματο Δίκτυο του Δήμου Ηρακλείου είναι μία προσπάθεια του Δήμου να προσφέρει ευρυζωνικές υποδομές στους πολίτες και στους επισκέπτες της πόλης. Το δίκτυο αυτό ξεκίνησε στις αρχές το 2007 με την τοποθέτηση 20 ασύρματων σημείων πρόσβασης σε κεντρικές πλατείες και δρόμους καθώς και σε εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Ηρακλείου.
Σκοπός και φιλοσοφία της υπηρεσίας ήταν εξ αρχής η ελεύθερη και δωρεάν προσφορά ασύρματης σύνδεσης στο Διαδίκτυο αξιοποιώντας ανοιχτή αρχιτεκτονική και ανοιχτό λογισμικό.

Το δίκτυο ξεκίνησε χρησιμοποιώντας τις ανοιχτές πλατφόρμες chillispot για τον εξυπηρετητή διαχείρισης και dd-wrt ως λογισμικό των σημείων πρόσβασης. Στην συνέχεια, εξελίχθηκε σε μία πιο ευέλικτη και διαχειρίσιμη πλατφόρμα openmesh.

Μέχρι σήμερα, έχουν τοποθετηθεί σχεδόν 90 σημεία ασύρματης πρόσβασης σε πλατείες, πάρκα, δρόμους και περιοχές του Ηρακλείου όπου οι δημότες καθώς και οι επισκέπτες της πόλης μπορούν να συνδεθούν ελεύθερα και χωρίς χρέωση στο Διαδίκτυο μέσω φορητών συσκευών wi-fi. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται και σημεία του Δήμου Ηρακλείου σε 10 χωριά. Επίσης, με την αξιοποίηση του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών, προστέθηκαν σημεία πρόσβασης σε τοποθεσίες της πόλης οι οποίες δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν διαφορετικά.

Από τις αρχές του 2013, υπερδιπλασιάστηκε η συνολική ταχύτητα του ασύρματου δικτύου προς το Διαδίκτυο με γραμμές VDSL. Αυτή η αύξηση μαζί με την αύξηση του αριθμού των σημείων πρόσβασης έχει ως αποτέλεσμα μία ραγδαία αύξηση της χρήσης του δικτύου. Στους τελευταίους 5 μήνες, αυξήθηκε ο αριθμός των μοναδικών συσκευών που συνδέθηκαν στο ασύρματο δίκτυο από 4000 το μήνα σε πάνω από 9000, και ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να αυξάνεται.

Οι επεκτάσεις του ασύρματου δικτύου δεν σταματάνε εδώ. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2013 τα εγκατεστημένα σημεία πρόσβασης θα αγγίξουν στα 110 και θα αυξηθεί και πάλι η ταχύτητα σύνδεσης του δικτύου στο Διαδίκτυο. Με τον τρόπο αυτό θα επεκταθεί το δίκτυο σε περισσότερες περιοχές και θα αυξηθεί και η ποιότητα της υπηρεσίας.

Πέρα από την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, το ασύρματο δίκτυο προσφέρει μία υποδομή για την αξιοποίηση νέων και καινοτόμων υπηρεσιών. Όσον αφορά τον τουρισμό, αυτές οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν

· ένα app της πόλης του Ηρακλείου που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένα Ηρακλείου
· μια εφαρμογή για virtual περιήγηση της πόλης (φάση κατακύρωσης του διαγωνισμού)
· μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας για την περιήγηση της πόλης ( φάση σχεδιασμού)

Επίσης, ο Δήμος έχει σχεδιάσει 3 τουριστικές και πολιτισμικές διαδρομές εντός της πόλης που επιτρέπουν στον επισκέπτη να περάσει από τα πιο αξιόλογα αξιοθέατα της πόλης. Κατά το μήκος των διαδρομών αυτών, υπάρχει πρόσβαση στο ασύρματο δίκτυο μέσω του οποίου ο επισκέπτης μπορεί να αξιοποιήσει τις παραπάνω υπηρεσίες, αλλά και πλήθος άλλων, για να ενημερωθεί γι’ αυτά που βλέπει και να έχει μία πληρέστερη εμπειρία της πόλης.

Νέες υπηρεσίες που πρόκειται να αξιοποιήσουν την υποδομή του ασύρματου δικτύου ανήκουν και τον τομέα της κυκλοφορίας και τις μετακίνησης. Ένα νέο app που βασίζεται στην συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ της πόλης θα πληροφορεί τον πολίτη για τον ακριβή χρόνο που περνάει κάθε λεωφορείο από την στάση που τον ενδιαφέρει. Η ίδια εφαρμογή θα πληροφορεί και για τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης στα parking της πόλης όπως και για τον κυκλοφοριακό φόρτο στους οδικούς άξονες.