Δήμος Ηρακλείου και Εθνικό Δημοτολόγιο

Σε πρόσφατο απολογισμό της ΚΤΠ ΑΕ για τα λάθη που γίνονται στη διαδικασία λειτουργίας του Εθνικού Δημοτολογίου από τους Δήμους σε διάστημα 6 ημερών , αναφέρεται ότι "Δήμοι που έχουν λάβει σωστές οδηγίες, που έχουν σταθερή version και φυσικά έχουν διάθεση ΔΕΝ έχουν λάθη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης (DECISION) που δεν έχει Κ Α Ν Ε Ν Α λάθος σε 392 κινήσεις (είναι ο 2ος μεγαλύτερος ενταγμένος Δήμος)" Με αφορμή αυτό το γεγονός ο συντονιστής του δικτύου ΙΚΑΡΟΣ Κ.Μοχιανάκης έκανε την παρακάτω συζήτηση με την υπεύθυνη για το Εθνικό Δημοτολόγιο εκ μέρους του τμήματος πληροφορικής του Δήμου Ηρακλείου Δέσποινα Καραμπατζάκη.
Τι είναι το Εθνικό Δημοτολογόγιο ;

Το Εθνικό Δημοτολογόγιο είναι ένα έργο εθνικής εμβέλειας και σημαντικό κομμάτι της προγραμματιζόμενης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government).
Προβλέπει τη δημιουργία μιας κεντρικής βάσης δεδομένων, με τα στοιχεία των δημοτολογίων της χώρας, η οποία θα ανταλλάσει στοιχεία με άλλες βάσεις που χρησιμοποιεί η δημόσια διοίκηση και άλλοι οργανισμοί δημόσιου συμφέροντος, με ταχύτητα, λιγότερα λάθη και θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στον πολίτη χωρίς ταλαιπωρία.
Τέτοιες βάσεις δεδομένων είναι η βάση δεδομένων των εκλογικών καταλόγων, η βάση δεδομένων των διαβατηρίων, τα Μητρώα Αρρένων, τα στοιχεία που τηρούνται από τα υπουργεία Παιδείας, Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Άμυνας, ΕΣΥΕ, ΥΠΕΧΩΔΕ, Πανεπιστήμια , βάσεις δεδομένων οικονομικού ενδιαφέροντος π.χ. τα μητρώα φορολογικών στοιχείων, τα μητρώα συνταξιούχων του δημοσίου και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων κλπ.

Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε κεντρικά ;

Από τους συνολικά 1.034 δήμους της χώρας, εντάχθηκαν περίπου 200, αριθμός που καθημερινά αλλάζει.
Τα 1046 Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών σε όλη την Ελλάδα και η Εθνική Πύλη «ΕΡΜΗΣ» (www.ermis.gov.gr) παρέχουν ατομικές βεβαιώσεις-πιστοποιητικά (γέννησης, ιθαγένειας) περίπου σε 1.200.000 πολίτες.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Νάκο, μέχρι το πρώτο δίμηνο του 2009 μέσω του Εθνικού Δημοτολογίου, έχουν κάνει μεταδημότευση ηλεκτρονικά, 429 δημότες μεταξύ 60 δήμων της Ελλάδας.

Ποιά είναι τα ωφέλη για τον Δήμο Ηρακλείου από την συμμετοχή του στο Εθνικό Δημοτολόγιο ;

Ο Δήμος Ηρακλείου είναι ο πρώτος μεγάλος δήμος της χώρας που εντάχθηκε στο
Εθνικό Δημοτολόγιο, και επαινέθηκε για αυτό από την ΚτΠ.
Οι δημότες ωφελούνται από την απλούστευση της διαδικασίας μεταδημότευσης, την άμεση λήψη πιστοποιητικών, την διευκόλυνση λήψης πιστοποιητικού πλησιεστέρων συγγενών, την κατάργηση προσκόμισης πιστοποιητικών σε άλλους φορείς.
Οι Ηρακλειώτες που διαμένουν ή βρίσκονται τυχαία σε έναν από τους υπόλοιπους 200 ΟΤΑ που είναι επίσης ενταγμένοι στο σύστημα, μπορούν ηλεκτρονικά να προμηθεύονται διάφορα έγγραφα όπως είναι το πιστοποιητικό γέννησης και οικογενειακής κατάστασης, η ληξιαρχική πράξη γάμου κ.λπ
Για όλους τους ΟΤΑ και για το Δήμο Ηρακλείου θα υπάρχουν επίσης Οφέλη, με την σταδιακή κατάργηση των χειρόγραφων βιβλίων, την διευκόλυνση υπαλλήλων στην εξυπηρέτηση των πολιτών, την κατάργηση της αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων ανά δίμηνο, την αποστολή στοιχείων σε άλλους φορείς κλπ.

Ποιοί είναι οι παράγοντες για την επιτυχή ένταξη στο Εθνικό Δημοτολόγιο ;.

Καταρχήν υπήρχε η πολιτική βούληση και αυτή εκφράστηκε με την συμπαράσταση και την βοήθεια του αρμοδίου αντιδημάρχου κ. Αλεξάκη .
Υπήρχε επίσης άριστη συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών, της ΚτΠ με αυτούς του Δημοτολογίου Ηρακλείου και του Τμήματος Πληροφορικής, το οποίο εντάσσει την ομαλή λειτουργία του Εθνικού Δημοτολογίου στο Δήμο μας, στην γενικότερη εφαρμογή της ψηφιακής του στρατηγικής, όπως αυτή έγκαιρα χαράχτηκε και συστηματικά υλοποιείται.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μετά την ένταξη στο Εθνικό Δημοτολόγιο, για μας δεν υπάρχει εφησυχασμός, αλλά συνεχής προσπάθεια για την υποστήριξη και συνεχή βελτίωση του συστήματος, με στόχο πάντα την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τον πολίτη
.