ψηφιακές καινοτομίες για πιο πράσινες πόλεις

Στο συνέδριο του δικτύου EUROCITIES ( τομέας Knowledge Society Forum που συμμετέχει από το 1998 και ο Δήμος Ηρακλείου) που διοργανώθηκε στο Μάντσεστερ στις 25 – 27 Μαρτίου έγιναν πολλές εποικοδομητικές συζητήσεις, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από παρεμβάσεις ομιλητών από περίπου 40 πόλεις με θέμα πως η τεχνολογική και ειδικότερα η ψηφιακή καινοτομία μπορεί να υποστηρίξει το «πρασίνισμα» των πόλεων.

Η εναρκτήρια ομιλητής Linda Mauperon, μέλος του γραφείου της Ευρωπαϊκής ΕπιτρόπουViviane Reding, περιέγραψε την πολιτική της Commission στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την ενεργειακή επάρκεια. Η κ. Mauperon υπογράμμισε ότι η προοπτική των ΤΠΕ να οδηγήσουν σε αλλαγές συμπεριφοράς και τρόπου ζωής σε όλους τους τομείς είναι πιο ισχυρή από το να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα, που αποτελεί το 2 % από τις καθολικές εκπομπές άνθρακα. Ένα παράδειγμα για το πώς οι ΤΠΕ μπορούν να προκαλέσουν αλλαγή είναι η έξυπνη καταμέτρηση, η οποία προσφέρει ζωντανά πληροφορία για την ενέργεια που καταναλώνει ο πελάτης και ο προμηθευτής. Αυτή η δυνατότητα των ΤΠΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο έπακρον μόνο όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι δεσμευθούν, συμπεριλαμβανομένου και των πόλεων, όπως είπε. Κατά γενική ομολογία οι πόλεις θα πρέπει να ηγηθούν μέσω του παραδείγματος σ’ αυτό τον τομέα. Η δημοτική αρχή μπορεί να το προωθήσει εστιάζοντας στη χρήση νέων τεχνολογιών υποστηρίζοντας δράσεις για «έξυπνες πόλεις» π.χ. πόλεις που προωθούν τις ΤΠΕ για να επιτύχουν νέους και καινοτόμους τρόπους για να αυξήσουν την ενεργειακή επάρκεια. Αυτή είναι η ιδέα πίσω από την πρόταση «Πράσινος ψηφιακός χάρτης», ως κομμάτι της πρωτοβουλίας του Eurocities «Πράσινη Στροφή στην Ευρώπη», η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο. Η «Πράσινη Στροφή στην Ευρώπη» στοχεύει να αυξήσει την αξία της εργασίας στην κλιματική αλλαγή, δημιουργώντας ένα νέο πλαίσιο για υποστήριξη των πόλεων στη χρήση ΤΠΕ για να διευκολύνουν την μείωση των εκπομπών.

Δες την ομιλία της Linda Mauperon στο www.manchesterdda.com/2009/03/27/a-green-and-digital-future-eurocities-in-manchester
Διάβασε άλλες ομιλίες στον ιστότοπο του Eurocities/