Τα Κρητικά προϊόντα φθάνουν ... σε όλο τον κόσμο!

Σε όλο τον κόσμο θα ταξιδεύουν ... ψηφιακά, τα προϊόντα της Κρήτης, χάρη στην ιστοσελίδα προώθησης των τοπικών προϊόντων, που δημιούργησε ο Δήμος Ηρακλείου.

Στην ιστοσελίδα γίνεται μια καταγραφή παραγωγών και τυποποιητών προϊόντων ελιάς, γαλακτοκομικών, αμπελοοινικών και άλλων προϊόντων, με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς να προβάλλουν τα προϊόντα τους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην πορεία θα μπορούν να καταχωρούνται κι άλλοι παραγωγοί που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, ενώ μέσα της ιστοσελίδας θα έρχονται σε επαφή, απευθείας, οι καταναλωτές με τους παραγωγούς, προκειμένου οι πρώτοι να μπορέσουν να βρουν τα προϊόντα που αναζητούν και ... στην τιμή που θέλουν! Μάλιστα η προέλευση των καταναλωτών δεν περιορίζεται, καθώς το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μπορεί να μεταφραστεί αυτόματα σε 64 γλώσσες.

Ο δήμος Ηρακλείου αναλαμβάνει να στείλει ενημέρωση για τη νέα ιστοσελίδα σε όλους τους εμπορικούς ακολούθους και τις πρεσβείες προκειμένου να γνωστοποιηθεί η έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας.

Όσο για το κόστος κατασκευής της, όπως τονίστηκε είναι μηδενικό, καθώς όλο το βάρος επωμίστηκαν οι εργαζόμενοι στο τμήμα πληροφορικής του δήμου Ηρακλείου.

Προς το παρόν η πλατφόρμα προβολής των προϊόντων διακρίνεται μέσα στο portal του δήμου Ηρακλείου, έως ότου κατοχυρωθεί το όνομα και η ιστοσελίδα βγει στον "αέρα" αυτόνομη.

 

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η νέα ιστοσελίδα με την επωνυμία Αγροδίκτυο στη διεύθυνση idomeneas.heraklion.gr/agra/ ή μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Ηρακλείου heraklion.gr στη παραπομπή ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ δίνει τη δυνατότητα σε κάθε αναγνωρισμένο παραγωγό-τυποποιητή που διαθέτει επιλεγμένα και πιστοποιημένα προϊόντα να έρθει σε επαφή με τους αγοραστές και να κλείσει συμφωνίες πώλησης .

Επίσης το δίκτυο παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης των παραγωγών για Ευρωπαϊκά Προγράμματα-Εκθέσεις-Δραστηριότητες και Εκδηλώσεις Ενδιαφέροντος για αγορά κρητικών προϊόντων.

Παράλληλα ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για υπηρεσίες υποστήριξης σε θέματα ποιότητας-πιστοποίησης και διασυνδέσεις με επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο μητρώο παραγωγών έχουν απογραφεί ήδη 150 επιχειρήσεις με έδρα τον Δήμο Ηρακλείου από τις οποίες 40 δραστηριότητες αφορούν την ελαιοκομία, 40 την αμπελουργία και οι υπόλοιπες αφορούν προϊόντα μελιού, οπωροκηπευτικά, τυροκομικά, κ.α. ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι ήδη εγγεγραμμένοι 70 από αυτούς.

Σημειώνεται ότι η πρόσβαση στην ιστοσελίδα γίνεται μέσω αυτόματης μετάφρασης σε 64 γλώσσες.

ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

Το Αγροδίκτυο αποτελεί μία φιλόδοξη προσπάθεια του Δήμου Ηρακλείου στο χώρο της αγροτικής οικονομίας, που σύμφωνα με το Δήμαρχο κ. Γιάννη Κουράκη αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.

Η ιστοσελίδα όπως είπε ο κ. Κουράκης θα εμπλουτίζεται με νέες υπηρεσίες και στοχευμένες δράσεις και ενέργειες, ενισχύονται έτσι τη συλλογική προσπάθεια διάθεσης των τοπικών προϊόντων και παρέχοντας ένα πολύτιμο εργαλείο για τους παραγωγούς, τις αγροτικές μονάδες και τις οργανώσεις ενώ στα πλαίσια αυτά θα υπάρξει ενημέρωση όλων των Δήμων της χώρας .

Επίσης θα ενημερωθούν και οι εμπορικοί ακόλουθοι των πρεσβειών ξένων χωρών στη χώρα μας ,τα Επιμελητήρια ,φορείς αλλά και όλες οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης

Τους βασικούς λόγους, για τη δημιουργία από το Δήμο Ηρακλείου ιστοσελίδας με την επωνυμία Αγροδίκτυο ανέλυσε ο Δήμαρχος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης και συγκεκριμένα

• Οι μεγάλες δυνατότητες του διαδικτύου και η αλματώδης αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων στο χώρο των τροφίμων

• Η αδυναμία κυρίως των μικρών παραγωγικών μονάδων να αναπτύξουν εμπορικές σχέσεις με αγοραστές και να διαθέσουν τα προϊόντα τους

• Η αυξανόμενη διείσδυση της κοινωνικής δικτύωσης στο χώρο της διακίνησης αγροτικών προϊόντων (ΟΤΑ, ομάδες πολιτών κλπ)

• Και η συμπλήρωση των υφιστάμενων τοπικών δομών εμπορίας των κρητικών προϊόντων με ευέλικτο, δυναμικό και καινοτόμο σχήμα

Οι προσπάθειες αυτές υποστηρίζονται από στρατηγικό σχεδιασμό της υπηρεσίας Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου.