Η ΚΕΔΚΕ απαιτεί την ισότιμη συμμετοχή της Τ.Α στον φορέα διαχείρισης των δικτύων οπτικών ινών

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4-9-2009 στο Δημαρχείο της Κατερίνης η συνεδρίαση της Επιτροπής «Νέων τεχνολογιών & Τοπικής Διακυβέρνησης» της ΚΕΔΚΕ.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν:

1.Ενημέρωση σχετικά με το σχέδιο νόμου για την εγκατάσταση Εθνικής υποδομής Δικτύου Οπτικών ινών Ανοικτής πρόσβασης του ΥΜΕ ( Το κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε στην ιστοσελίδα www.yme.gr )
2.Ενημέρωση για τις ενέργειες που θα γίνουν , από την ΚΕΔΚΕ, για τα τέλη διέλευσης και χρήσης ηλεκτρονικών δικτύων.
3.Την συμμετοχή στην Infosystem

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ.Ταμήλος Μιχάλης επεσήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτεί την ΙΣΟΤΙΜΗ συμμετοχή στον ειδικό φορέα διαχείρισης του δικτύου σκοτεινών οπτικών ινών αφού οι Δήμοι διαθέτουν το έδαφος, τα κτίρια και τα οικόπεδα, αδειδοτούν και ελέγχουν τομές και διελεύσεις, εκδίδουν πολεοδομικές άδειες, διαδυνδέουν με Δημοτικά ΜΑΝ τα δημόσια κτίρια Επίσης έχουν δημιουργήσει τρία διαδημοτικά δίκτυα διαχείρισης των δημοτικών ΜΑΝ και παρέχουν ποικίλες ψηφιακές υπηρεσίες στους δημότεςΗ πρόταση της ΚΕΔΚΕ ζητά από το υπουργείο να προβλέψει :
1. Τη δυνατότητα συμμετοχής στα επενδυτικά σχήματα της ΚΕΔΚΕ η των Ψηφιακών κοινοτήτων ΟΤΑ η και των Δήμων μεμονωμένα μέσω των κατασκευαστικών εταιριών τους ή κατασκευαστικής εταιρίας που θα ιδρύσουν.
2. Την ξεκάθαρη αναφορά στους όρους της διακήρυξης του έργου ( νια κάθε γεωγραφική περιοχή ) για σταθερό και διαρκές ποσοστό αποζημίωσης των Ο.Τ.Α. που συμμετέχουν το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 1% (ένα τοις εκατό ) επί του κύκλου εργασιών των παροχών που σα χρησιμοποιήσουν το δίκτυο.
3. Οι όροι της χρήσης των περιουσιακών στοιχείων των Ο.Τ.Α., τους οποίους χρησιμοποιεί ο ανάδοχος, να είναι γνωστοί και εκ των προτέρων συμφωνημένοι .
4. Η όδευση του έργου να συμπεριλαμβάνει και άλλες ( κυρίως ασύρματες ) τεχνολογίες. λαμβάνοντας υπ' όψιν τις δυσκολίες εκσκαφών σε ιδιαίτερα τμήματα της περιοχής του κάθε Ο.Τ.Α. (π.χ. αρχαιολογικοί χώροι, κ.τ.λ.).
5. Τη δυνατότητα ανάληψης διαχείρισης και εκτέλεσης του έργου από την ΚΕΔΚΕ σε περίπτωση που οι προσκλήσεις εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος δεν καρποφορήσουν καθόσον η ΚΕΔΚΕ (ως περιγράφεται ανωτέρω) δύναται να αναλάβει πρωτοβουλία νια τη δημιουργία και υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου βασιζόμενη σε καλές πρακτικές του εξωτερικού με τις οποίες έχει άριστες σχέσεις Δήμος Amsterdam-Ολλανδία, LocalRet –Ισπανίας, Stock Α.Β.- Σουηδίας).
Όσο αφορά τα τέλη διέλευσης και χρήσης που προβλέπεται να εισπράτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση από το νέο έτος, η Επιτροπή θεωρεί το προβλεπόμενο ποσό μικρό και ζητά την αύξησή του.
Τέλος απόφασίσθηκε να γίνει νέα συνεδρίαση της Επιτροπής κατά την διάρκεια της έκθεσης INFOSYSTEM.