ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ: «Αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής στην πληρωμή χρήσης και διαχείριση δημόσιων χώρων στάθμευσης»

Εγκρίθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Interreg III -

Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013»

η υλοποίηση της πρότασης για την

«Αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής στην πληρωμή χρήσης και διαχείριση δημόσιων χώρων στάθμευσης» στην οποία συμμετέχει ως εταίρος ο Δήμος Χανίων.

Ο στόχος του προτεινόμενου έργου είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός πρωτοποριακού συστήματος που αυτοματοποιεί και απλουστεύει τις διαδικασίες που αφορούν την πληρωμή χρήσης και τη διαχείριση διαφόρων κατηγοριών δημόσιων χώρων στάθμευσης. 

Το προτεινόμενο σύστημα θα βασίζεται σε καινοτόμες λύσεις που πηγάζουν από τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών από τον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) όπως των ασύρματων δικτύων (wireless networks) και των δικτύων αισθητήρων (sensors) καθώς και εξειδικευμένου λογισμικού (για διαχείριση βάσης δεδομένων και των μηχανισμών επεξεργασίας πληροφοριών-χρεώσεων. 

Το έργο επίσης στοχεύει να καταδείξει ότι είναι εφικτή η εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής σε καθημερινές δραστηριότητες για τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στον πολίτη και να επιβεβαιώσει ότι οι τοπικές αρχές μπορούν να συνεισφέρουν σε ερευνητικές δραστηριότητες καθώς διαθέτουν πρακτική επίγνωση προβλημάτων για τα οποία αναζητούνται βέλτιστες λύσεις. 

H εγκατάσταση του συστήματος αρχικά θα πραγματοποιηθεί σε τουλάχιστον ένα χώρο στάθμευσης στο Δήμο Χανίων και στο Δήμο Λευκωσίας, ενώ παράλληλα θα τοποθετηθούν αναγνωριστικά σε 25 τουλάχιστον οχήματα σε κάθε Δήμο. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου που  χρηματοδοτείται κατά 80% από ΕΤΠΑ και 20% από Εθνική Συμμετοχή ανέρχεται σε 500.000 ευρώ περίπου και σε αυτό συμμετέχουν πέραν του Δήμου Χανίων, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ως Επικεφαλής εταίρος), το Πολυτεχνείο Κρήτης και ο Δήμος Λευκωσίας.